Feel it.


Unwritten words


The Author:
Hi Outsider. Im not a girl but not a women yet. I used to write what my mind thinking on. No harm but just about this round world and this little unmatured world in mind.
from SPM to Architecture Jumaat, 4 Mac 2016 >>7:21 PG
BACK TO TOP? | 0 Left Blogprints: Post a Comment

ouh Hi.
hmmm, after a year.

so yeah, I received a lot of ws(ssss) from my juniors asking about architecture course. Architecture course is not as famous as medic, engineering, account and etc. Its road quite samar-samar. And now im quite pleased to share about it.

so guys, as you open the UPU, all of you will see there is only one foundation for archi course which is at IIUM. yes, IIUM sahaja yang menawarkan asasi archi. I am IIUM student, so fasal IIUM tu saya terangkan dengan leih detail sekejap lagi. Sebenarnyakan nak jadi arkitek ni, awak kena lepas part I and part II. part I selama 3 tahun dan part II selama 2 tahun. Jadinya, adik adik lepasan SPM kalau awak tengok dekat UPU mesti adakan "Ijazah Sarjana Muda Seni Bina", UITM. and YOU CAN APPLY for it. sebenarnya kalau awak ambil jalan ini lagi mudah sebab tak perlu asasi! jimat masa! terus ambil degree. saya ulang sekali lagi, IYA, LEPASAN SPM BOLEH MOHON. But, macam biasalah, tiada apa yang mudah dekat dalam dunia ni sebab korang semua kena go through interview. hehe the best will get it! for those who choose this path, make sure buka selalu laman web uitm sebab tarikh for interview for UITM ni awal sikit selepas UPU tutup. Check laman web UITM, let say dah boleh check for course yang memerlukan interview, thennn tunggu apa lagi? terus check nama! kalau dapat interview, pergilah! kalau ada rezeki maka dapatlah! hehe tahniahhhhh! your campus for sure dekat UITM Seri Iskandar, Perak!

Alaaaaaa tapi saya nak pergi overseaaaaaa!!!!
Okayyyyyyyyy! sebab rezeki Allah tu ada! hehe
 im not sure about this year, tapi tahun lepas JPA hanya untuk engineering yang 4 negara tu (France, Korea, Japan, German) Tapi MARA ada! macam biasalah, check requirement kalau layak memohon, mohonlah! then, check selalu laman web mara kalau result for iv dah keluar, check! kalau tak berjaya, saya sarankan buat rayuan! sebab saya ada a few friends yang berjaya lepas rayuan. hehe based on my bestfriend's experience, dia tak lepas pun after first try tapi dia buat rayuan. and she got a call from mara bagitahu dia dapat! BUT she has to answer online examination by mara on the evening. (waktu tu kitorang tengah test JPJ for driving license tapi demi scholarship dia terus balik) She took the exam and went to interview a few weeks ahead. Alhamdulillah now at Kolej Mara Banting doing IB untuk terbang! tapi my bestfriend ni course engineering tapi roomate dia course Architecture! okay, IB tu apa? tahu A-level? tahu afdp? yes, those are preparation programes for studying abroad TAPI cara, jadual, subjek semua tu lain lain depend on programe la kan. tapi yang bestnya mara korang boleh pilih sendiri nak belajar kat mana nanti, yang pasti pointer the best lah! JPA-MARA pun ada! so macam biasa, check requirement-interview-kalau berjaya diorang hantar buat A-Level! JPA-MARA ni dia hantar buat persedian ni banyak tempat, ada dekat INTEC, IPTS, College, International School and etc. BUTTTTTTTTT THIS IS BASED ON LAST YEAR. Im not MARA/JPA/JPA-MARA's student so faham kan economy negara macammana? and my friend bagitahu jpa dah tak buat scholarship. Allah itu Maha Adil, Maha pemurah jadi lepas baca ni jangan give up! pergi check those websites AND there are a lot more scholarships! next post saya post list scholarship. Have a check! go! go! go!

Seems i am IIUM student, now i specialize architecture in IIUM.
1st, IIUM! foundation in IIUM ni lain BANYAK haha even baru foundation tapi dia dah detailkan. what i meant is kalau asasi U lain mesti just Asasi Sains hayat, Asasi Sains fizikal, Asasi kejuruteraan and etc tapi foundation at IIUM dah detailkan such asasi, seni bina, asasi sains bersekutu, asasi pergigian, asasi kejururawatan, asasi bahasa arab komunikasi ha! okay. apa yang untung ambil asasi? masa singkat! allowance dapat!
2nd, FOUNDATION in IIUM. selepas selesai isi upu, sent, result keluar, yay! dapat! Asasi Seni Bina dan Alam Sekitar, IIUM! waktu minggu orentasi, korang kena ambil beberapa test which are English, Arabic and fundamental test. Hal ini kerana, asasi IIUM terbahagi kepada dua iaitu asasi 1 tahun dan 2 tahun. english test and arabic test tu menentukan sama ada awak 1 tahun ataupun 2 tahun. 1 tahun ni sama je la macam Asasi U lain, jadual packed, kelas dari pagi sampai petang, asiignment, projects bertimbun ha fahamlah. kalau 2 tahun ni rilex sikit. 4-5 subjects je per sem. ada masa la nak layan youtube semua tapi tulah awak habis belajar lambat la hehe lagi satu! katakanlah awak ni minat betul nak belajar dekat IIUM kannn dekat UPU tu isi je semua asasi IIUM sebab nanti bila masuk sini boleh tukar! let say dapat engineering tapi nak architecture! boleh tukar! TAPI tengok kuota la ye. kalau kuota for that course dah penuh tak bolehla hehe. Asasi dekat sini for sure degree pun dekat IIUM. kiranya kedudukan for degree secured! tak macam asasi U lain hehe TAPI tengok pointer la. kalau pointer teruk macam kat ssekolah la tak lepas pergi degree. the latest saya dapat tahu kalau asasi seni bina dan alam sekitar nak pergi degree at least kena 2.7. kalau tak kena tendang pergi subject arts(BEN,BAR and etc) asasi seni bina dan alam sekitar ni ada 5 cabang degree nanti 1.Architecture 2.Quantity Surveying 3.Urban planner 4.applied art 5.landscape archi. ha boleh pilih! last, campus for foundation bukan dekat IIUM, Gombak dan IIUM, Indera Mahkota taw. either Centre for Foundation studies at Petaling Jaya or Gambang.
3rd, ARCHITECTURE(AED) in IIUM. okay untuk aed, kalau english test exempted(english dia bagus so tak perlu belajar dah), Arabic level 1(basic kosong) dan English level 6, Arabic exempted boleh pergi 1 year. English test ni macam MUET ya. requirement for aed students 1 year programe  are english band 6 and arabic level 2(SERIOUSLY tak susah pun. jauh lagi mudah dari pmr. totally basic arab), ini for AED la, course lain saya tak berapa pasti ya. best ke ambil architecture ni? uishhhh for me bestlah! saya tak suka perkara yang complicated macam "explain how the particles bla bla bla" ( kau dah la tak nampak benda tu semua lepastu kau kena kaji kaji kaji) i am that type of person yang suka buat benda yang membuatkan kita khusyuk! pernah ambil Lukisan Kejuruteraan dulu? fahamkan macam mana khusyuk tu. apa yang kau buat tu memang makan masa lama, kena fikir juga tapi takdelah sepayah mengkaji. sedar sedar dah siap! ha macamtu. tapi setiap kebaikan mesti ada keburukan, DISadvantages dia ambil course nii, kau tidur beberapa jam je setiap minggu sebab projects! dahla tak boleh tidur, duit pula mengalir macam air! iya tahu dapat elaun tapi barang barang projects isnt that cheap hahaha. tapi AED students dapat RM500 lebih daripada other courses sebab iyalah nak beli barang barang architecture! nama pun Architect! so buah fikiran kena hebat hebat! kreatif! kreatif! kau nak design rumah yang takde orang pernah buat kan haha

okay last UPU!
1st, cari PASSION! ayat cliche-korang nak bawa course ni sampai alam kerja kot. benda takkan jadi kalau buat apa yang kau tak minat. tapi saya faham tak semua orang hidup dalam situasi yang sama. ada orang family tentukan ada orang nak ambil medic tapi tak straight As and etc.... ha kat sini PENTINGNYA SLIP SPM. Congratulations for those yang dapat straight As sebab course first sekali yang kau letak kat UPU insha Allah pasti dapat!
2nd, dah jumpa minat/bakat? buka UPU, TENGOK SATU SATU courses and universities provided. mana yang bersesuaian tu, pergi google! buka websites diorang! tengok requirement!
3rd, BERDOA, SEND

Perancangan Allah tu lagi hebat.
eh masuk asasi sains hayat UITM. tapiiii nak jadi architect juga! PROCEDURE SAMA SEPERTI LEPAS SPM. strive the best for higher pointer, mohonlah upu! DEGREE ARCHITECTURE banyak lagi ya di universiti lain seperti USM, UM, UTHM, UTM so yeah go! same goes for matrikians! Tapi bukan di IIUM. Architecture di IIUM memang khas for students iium yang masuk since asasi.

okay tu je rasanya! kalau salah mohon betulkan! any details boleh tanya kat comment! list sholarship next post! sorry kalau tak dapat membantu! Good luck in life semua! :)

Older Posts Newer Posts